Akcja ZNP. List do Prezydenta, Premiera i Parlamentarzystów z apelem o wstrzymanie prac nad „lex Czarnek”

Bordowa grafika z sylwetką nauczyciela i napisem

Związek Nauczycielstwa Polskiego obublikował list otwarty do Pana Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Pana Premiera Mateusza Morawieckiego oraz Pań i Panów Parlamentarzystów z apelem o wstrzymanie prac nad pakietem zmian w edukacji pod hasłem „lex Czarnek”. List powstał podczas Obywatelskiego Kongresu Edukacyjnego i  28 lipca został przesłany do adresatów.

LIST OTWARTY do Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Premiera Mateusza Morawieckiego oraz  Parlamentarzystów

My, Obywatelki i Obywatele, apelujemy o wstrzymanie niekorzystnych zmian w systemie edukacji planowanych przez Przemysława Czarnka, Ministra Edukacji i Nauki. Uważamy, że zmiany w ramach „lex Czarnek”:

• są szkodliwe oraz niekorzystne dla uczniów i uczennic;
    • ograniczą autonomię szkół, dyrektorów oraz nauczycieli i nauczycielek,
    • marginalizują rolę rodziców,
    • pozbawią uczniów możliwości korzystania ze wsparcia i doświadczenia organizacji pozarządowych,
    • obniżą status zawodowy nauczycieli,
    • pogłębią kryzys kadrowy w szkołach i przedszkolach,
    • podporządkują szkoły oraz proces kształcenia kuratorom oświaty,
    • ograniczą rolę samorządów jako organów prowadzących szkoły i przedszkola,
    • prowadzą do centralizacji edukacji,
    • zmierzają w kierunku ideologizacji szkoły – podstaw programowych i całego procesu kształcenia.

W naszej ocenie, skutkiem zmian zaproponowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki będzie spadek jakości kształcenia. (…)

Z pełną tereścią listy można zapoznać się na stronie ZNP: LIST OTWARTY do Prezydenta, Premiera i Parlamentarzystów z apelem o wstrzymanie prac nad „lex Czarnek” – ZNP : ZNP

Informacja o obywatelskim kongresie edukacji, na którym powstał projekt listu

Spis treści